Welkom in Nieuwer Ter Aa

U staat hier voor een eeuwenoud gebouw waar nog elke zondag het Woord van God wordt verkondigd. U bent van harte welkom tijdens de diensten om 10.00-19.00 uur.

Wilt u de kerk een keer van binnen zien? Op zaterdag 14 september 2019  gaan de deuren open tijdens Open Monumentendag.

Groepen vanaf 15 personen geven wij op verzoek, tegen een kleine vergoeding, ook een rondleiding. U kunt hiervoor een mail sturen naar: restauratie@hervormdnieuwerteraa.nl

Restauratie 2018

In 2018/2019 heeft de kerk in de steigers gestaan. Er heeft een grote restauratie plaatsgevonden aan de toren en het schip van de Hervormde Kerk. De toren (in eigendom van de gemeente Stichtse Vecht) zakte steeds verder weg en veroorzaakte scheuren in het schip. Er ontstond veel spanning op de bijzonder glas-in-lood ramen. De gemeente Stichtse Vecht heeft de toren laten stabiliseren met hulp van fonds het Erfgoed Parels van de provincie Utrecht. Ook de kerkelijke gemeente ontving geld vanuit de provincie en mede dankzij giften van particulieren en fondsen zijn de dakleien vervangen en de glas-in-lood ramen gerestaureerd.

Het Caecilia raam

Bij de entree is een groot ‘Caecilia’ glas in lood raam te zien. Caecilia (3e eeuw na Chr.) kwam uit een voorname Romeinse familie en kwam tot geloof. Ze werd gedwongen om te trouwen met iemand uit een andere adelijke Romeinse familie. Ze vond troost in de muziek en stierf de marteldood. Caecilia werd de beschermheilige van de muziek en wordt veelal uitgebeeld spelend achter een orgel.

Het raam is ontworpen door glas atelier Kempe uit Engeland. Dit juweeltje is geschonken door George Hudson Earle in 1898 ter nagedachtenis aan de oom en tante van zijn geliefde vrouw Suzanne Catherina van Reede van Ter Aa. Zij was de laatste barones van Ter Aa. In de kerk zijn meer geschenken te vinden van George Hudson Earle. Het Forster & Andrews orgel uit 1898 is gebouwd in Engeland met een houten ombouw gemaakt in Brugge.

Het terugplaatsen van dit Caecilia raam is op dit filmpje te zien:

https://vimeo.com/312965984?ref=fb-share&fbclid=IwAR2RtvXuCuP2oVdfvhNkr_UdUOxI_XFnSgGcnu2w0XGcurlKeH0mUwTE3U4

Toren restauratie

Enkele filmpjes van de werkzaamheden bij de toren:

Deel 1: https://youtu.be/g9_7AwyQFao

Deel 2: https://youtu.be/S2dnEMtHWUA

Deel 3: https://youtu.be/ZebEu9EWRts

Meer informatie is te vinden op: www.hervormdnieuwerteraa.nl