Het themanummer van ons Tijdschrift Historische Kring Breukelen is geheel gewijd aan het vieren van 75 jaar Vrijheid en het herdenken van de verworvenheden van een vrij Nederland na de Tweede Wereldoorlog. De oorlog zelf en het vieren van de verworven vrijheid heeft sporen getrokken door onze nationale bewustzijn en dat van de Stichtse Vecht.

 

Heeft U reeds een nationale feestrok
We lezen hier, misschien voor het eerst, over de Nationale Feestrok, inmiddels een museaal voorwerp, over wat er in het verzet speelde, zowel in Breukelen als in de ons omringende polder in Nieuwer Ter Aa en Kockengen, en, in samenwerking met de Historische Kring Maarssen, over gebeurtenissen op het einde van de oorlog aldaar.

Ook Nijenrode heeft een opzienbarende rol tijdens de oorlog vervuld, waarbij onder andere de namen van Goudstikker en Alois Miedl opduiken. Uiteraard kunnen oorlogsdocumenten uit het archief van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, waaronder historische posters, bij deze herdenking niet ontbreken

Hoe was het mogelijk dat miljoenen mensen zich door een duivels fenomeen als Hitler lieten bedwelmen, vragen wij ons nu af. Een element uit de nazi propaganda springt eruit en wordt ontrafeld is het artikel ‘Design als oorlogswapen’. Daarin ligt ook een waarschuwing besloten en een opdracht. Hoe voorkomen wij dat zoiets ongelooflijks ons nogmaals overkomt?

Kijk onder Tijdschrift op deze website naar informatie over eerder verschenen edities van Tijdschrift Historische Kring Breukelen.

Het tijdschrift is verkrijgbaar bij Boekhandel Van Kralingen voor €4,60.