Serie over Breukelen-Brooklyn vanaf 20 december bij RTV Utrecht

Driedelige tv-serie Leven in BRKLN

Vanaf dinsdag 20 december is de driedelige serie Leven in BRKLN te zien bij RTV Utrecht. Het Utrechtse Breukelen en het New Yorkse stadsdeel Brooklyn zijn al eeuwen verbonden door hun naam. 

Nederlandse kolonisten joegen in de zeventiende eeuw de oorspronkelijke bewoners weg van het land tegenover Manhattan en noemden het Breuckelen, het huidige Brooklyn. Breukelen en Brooklyn hebben al 375 jaar een band. Maar hoe trots mogen we zijn op de geschiedenis die Breukelen met Brooklyn deelt? 

Vroeg in de zeventiende eeuw stichtte de West Indische Compagnie (WIC) drie dorpen op het Lange Eiland (Long Island), aan de East River: Nieuw Utrecht, Nieuw Amersfoort en Nieuw Breuckelen.
De oorspronkelijke bewoners van het gebied, de Lenape, werden met harde hand uit het gebied gezet. Brooklyn, met bijna 2,7 miljoen inwoners het grootste stadsdeel van New York City, is dus vernoemd naar het Utrechtse dorp Breukelen. In de driedelige serie Leven in BRKLN maken we een wandeling van de Brooklyn Bridge in het noorden, naar Coney Island (Konijnen Eiland) in het zuiden van het stadsdeel en gaan we op zoek naar sporen van Breukelen in Brooklyn. Tijdens de zoektocht naar het Nederlandse erfgoed doorkruisen we de diverse wijken van Brooklyn en dat levert mooie ontmoetingen op. 

Maar zijn er ook sporen van Brooklyn in Breukelen te vinden? Je moet er een beetje naar zoeken, maar ze zijn er wel. Naast natuurlijk de brug over de Vecht, de originele Brooklyn Bridge, en een aantal straatnamen, herinneren de prachtige buitenplaatsen langs het water ons aan de gouden tijden van de West Indische Compagnie. Veel van die huizen zijn gebouwd door Amsterdammers die in de zestiende en zeventiende eeuw rijk zijn geworden als WIC-aandeelhouder. Het is een gevoelig verhaal, want de WIC handelde niet alleen in beverhuiden en specerijen; een belangrijke bron van inkomsten was de slavenhandel, één van de zwartste bladzijden uit onze vaderlandse geschiedenis. Veel van die prachtige buitenplaatsen langs de Vecht zijn dus in meer of mindere mate betaald met geld uit de slavenhandel. Burgemeester Ap Reinders neemt ons mee door het pittoreske Breukelen en vertelt over de band tussen zijn gemeente en de New Yorkse metropool Brooklyn. 

De documentaireserie Leven in BRKLN geeft, naast een historisch blik op de relatie tussen Breukelen en Brooklyn, ook een boeiend beeld van diversiteit en inclusiviteit waarin moeilijke onderwerpen niet worden gemeden. Met een portret van de nieuwe bestuurder van Brooklyn, Antonio Reynoso, en bijdragen van Amerikanist Sophie van den Enk en Vechtstreekexpert Juliëtte Jonker. Plus ontmoetingen met Nederlanders die zich ook nu nog in Brooklyn vestigen.

De driedelige serie Leven in BRKLN is vanaf dinsdag 20 december te zien op RTV Utrecht. Natuurlijk is de serie ook online te zien op de app en website van RTV Utrecht. De documentaire serie is een initiatief van de Stichting Brooklyn Bridge Breukelen, werd gemaakt door rec. audiovisuele producties en is mede mogelijk gemaakt door Provincie Utrecht, het Carl Nengerman Fonds, het K.F. Heinfonds, het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Van Hoorn-Koster Fonds, het SBB Fonds en de Stichting Socubel.

RTV Utrecht is de omroep voor de stad en provincie Utrecht.

Scroll naar boven