Nieuwe Tentoonstelling Wind, Water, Wieken en Werk

Over markante molens langs de Vecht
vanaf 1 maart 2019 – 15 september 2019 in het Vechtstreekmuseum

Een fiets- of wandeltocht langs de molens in de Vechtstreek bevestigt dat er meer dan dertig molenaars zijn in de regio die de molens nog laten draaien. In deze tentoonstelling staan achttien molens van Utrecht tot aan Muiden centraal. Verschillende molenaars hebben meegewerkt aan deze tijdelijke tentoonstelling. De molens worden belicht vanuit diverse invalshoeken en worden getoond met behulp van prenten, schilderijen, objecten vanuit de molens en prachtige foto’s van de Foto- en videoclub Loenen. Daarnaast is er aandacht voor de opleiding en het ambacht van de molenaar. Wist u dat het ambacht van de molenaar is ingeschreven door UNESCO op de representatieve lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed? In een uitgebreide documentaire vertellen de molenaars gepassioneerd over hun vak, hun molens en hun belevenissen. De tentoonstelling loopt van 1 maart t/m 15 september 2019.

Extra bij deze tentoonstelling:

  • Een prachtig boekje waarin 18 markante molens beschreven worden. Dit collectors item is te koop in onze museum winkel.
  • Scrolls met getekende molens, 16 verschillende molens, die speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt zijn door kunstenares Ursula de Boer. Ook te koop in onze winkel.
  • Twee speciale fietsroutes, een noordelijke en een zuidelijke, die u langs alle interessante plaatsen en molens brengt. Op onze website staan alle details.
  • Een driedelige reeks lezingen over “molinologie”. Op drie avonden wordt u meegenomen in de wereld van de molens met verschillende invalshoeken. Zo wordt de eerste avond de industriële betekenis behandeld, wordt u de tweede avond meegenomen in het internationale spectrum en gaat u op derde avond op reis langs de bestaande en verdwenen molens in de Vechtstreek. Voor data en inschrijving zie onze website.