Zaterdag 15 juni in de Pieterskerk te Breukelen om 12.00, 14.00 en 16.00 uur

Een ode aan de 555-jarige Klok Peter door Jan Willem Achterkamp.

De luidklok ‘Peter’ van de Pieterskerk te Breukelen is 555 jaar oud en luidt nog steeds zowel op ieder half en ieder heel uur als ook bij alle vieringen. Hij is in 1463 aan deze prachtige dorpskerk geschonken door Gijsbrecht III van Nijenrode en zijn vrouw Alienora van Borselen. Naast hun namen staat ook de naam van de beroemde klokkengieter genoemd op de klok, in een rijm van zes regels: Steven Buytendijk. De klok is van grote kunsthistorische waarde!

Getroffen door de bijzondere geschiedenis en de fraaie klank van de luidklok heeft Jan Willem Achterkamp, de huidige beiaardier van Nyenrode, een van zijn composities, een Suite voor carillon, geschikt gemaakt om te spelen op orgel.  Zo is de Petite Suite pour Orgue ontstaan, met de klank van het even fraaie en pas gerestaureerde Bätzorgel van de Pieterskerk als inspiratiebron. De Suite is een Ode aan Peter; alle registers van het Bätzorgel prijzen de luidklok voor zijn trouwe dienst.

Op het programma staan verder nog twee eigen composities, ‘Ei du feiner Reiter’ en ‘Mit Ernst o Menschenkinder’. Het recital duurt ongeveer 20 minuten.

Jan Willem Achterkamp studeerde solozang en schoolmuziek aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam, o.a. bij Frits Mehrtens en Jan Boeke. Verder studeerde hij compositie bij Daan Manneke; hij volgde privé-orgelles bij Bert Matter. Als leerling van Arie Abbenes, behaalde hij in 2005 het diploma bachelor of carillon.

Jan Willem Achterkamp bespeelt de instrumenten van Bathmen en Dinxperlo. In 2011 is hij aangesteld tot universiteitsbeiaardier aan de Nyenrode Business Universiteit te Breukelen. Op 1 augustus 2012 is hij Roel Smit opgevolgd als stadsbeiaardier van Deventer; hij bespeelt er het historische Hemonycarillon van de Lebuinustoren.