Nieuwe Hollandse Waterlinie – Weerbaar Water 

Expositie Water als Wapen van zaterdag 26 januari tot en met zaterdag 30 maart 2019

Van zaterdag 26 januari tot en met zaterdag 30 maart 2019 is er een expositie te zien in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, Schepersweg 6e, 3621 JK Breukelen. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van het noordelijkste deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De openingstijden zijn: dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur. De toegang is gratis. Daarna zal deze expositie ongeveer anderhalf jaar kriskras door de gemeente gaan rondreizen.

Het is uniek, het is prachtig en het moet behouden blijven. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een schitterend aaneengesloten natuurgebied én een heel bijzonder historisch militair erfgoed. De historische kringen van Loenen, Breukelen en Maarssen, gaan jou de komende 2 jaar op vele verschillende manieren meenemen door alle facetten van het deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie wat in onze gemeente ligt. Dat is maar liefst 28 km. Dat doen we onder de naam ‘Weerbaar Water’. Een goede indruk van wat je te wachten staat is vanaf heden te zien op onze eigen website Weerbaar Water. Een zeer toegankelijke site waar je op ieder moment kunt nagaan wat er in jouw directe omgeving te zien, te doen en te beleven is. Met natuurlijk voor de echte liefhebbers veel achtergrondinformatie over deze heel bijzondere historie.

Unesco Werelderfgoed
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is op weg naar de UNESCO Werelderfgoedstatus. Het grootste rijksmonument van Nederland hoopt in 2020 op de Werelderfgoedlijst te staan. De Stelling van Amsterdam heeft al vanaf 1996 de UNESCO status. Nederland wil die status nu uitbreiden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beide linies zijn erfgoed van wereldniveau. Samen laten ze zien hoe groot die militaire verdediging met water als bondgenoot was. Ze zijn uniek en verdienen het om te blijven bestaan voor volgende generaties. De Ministerraad heeft op vrijdag 21 december 2018 ingestemd met het dossier voor de UNESCO nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. In januari zal het dossier worden ingediend bij het UNESCO World Heritage Centre in Parijs.

Stichtse Vecht
Maar liefst 28 van de in totaal 85 km lange Waterlinie ligt in de gemeente Stichtse Vecht. Dit gebied valt voor een groot deel samen met de geliefde plassen die direct ten oosten van de zegepralende Vecht liggen. Zodoende is Stichtse Vecht, midden tussen het drukke Amsterdam en Utrecht, een oase van tastbare rust, natuur en historie.  Een gebied waar je meer waardering voor krijgt wanneer je je ook bewust bent van haar historische functies.

Activiteiten
Niets leuker dan zelf zien, doen en beleven. Wat dat betreft zijn de forten de meest herkenbare elementen van de Waterlinie. In onze gemeente zijn Fort Nieuwersluis en Het Werk Maarsseveen de moeite van een bezoek waard. Het hele gebied is goed te bezoeken met de fiets of te voet. Er zijn meerdere fietstochten en wandelingen, zoals de Waterlinie fietstocht ‘Rondje Vecht’ van 43 km. Sommige plekjes kun je zelfs met een bootje bezoeken. De drie historische kringen organiseren in deze periode voor hun leden excursies door het
gebied. Een reden te meer om nu lid te worden van een Historische Kring!