Historische Kring Breukelen organiseert  lezing van ‘Rembrandt in de Jordaan’

Jacques Hendrikx, Schrijver en expert op het gebied van De Nachtwacht en Rembrandts leven en werk in zeventiende eeuws Amsterdam, staat op woensdag  21 november uitgebreid stil bij zijn dood en de laatste 10 jaar van zijn leven en werk in De Jordaan.

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt gestorven is. Na de Nachtwachtwandelingen Lezing, nu dus deze tweede Lezing.  Aan de hand van nieuw materiaal (o.a. uit nog niet zolang geleden ontdekte archieven) komen we heel dicht bij Rembrandt, alsof we hem horen praten. Hoe leefde hij in de Jordaan? In welke omstandigheden is hij gestorven? Was hij onbemind of was hij beroemd? Is hij in armoede gestorven? Had hij  vrienden? En wie waren dat dan?

Op originele wijze stelt deze lezing Rembrandt de kunstenaar, zijn kunst en de maatschappij aan de orde en schetst het sociale landschap van de laatste 10 jaar van zijn leven of zoals Joost van den Vondel, een tijdgenoot van Rembrandt, al zei:

“De wereld is een speeltoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel”

Wat dat voor Rembrandt en zijn schilderkunst betekende?
Daarvan krijgt u tijdens deze lezing een helder beeld .

De lezing is in de Trouwzaal van Boom & Bosch (voormalig gemeentehuis)  in Breukelen, aanvang 19:30 uur. Leden van de HKB hebben vrij toegang, niet-leden betalen 5 euro.