Dudok de Wit herdenkingsrede 2018  

De bekendste Breukelaar is zonder twijfel Leonard Corneille (Cornelis of Kees) Dudok de Wit (1843 – 1913), beter bekend als Kees de Tippelaar.

Dudok de Wit werd in 1843 in Amsterdam geboren in een koopmansfamilie. Hij erfde, samen met zijn broer, de indrukwekkende buitenplaats Slangevegt in Breukelen.

Dudok de Wit maakte als een van de eerste mensen ter wereld lange wandeltochten, ook over andere continenten, vandaar de bijnaam ‘Kees de Tippelaar’. Tijdens zijn reizen verzamelde hij veel bijzondere objecten die hij later tentoonstelde in zijn Museum voor Land- en Volkenkunde.

In Breukelen is hij natuurlijk vooral bekend om de poffertjes. Elk jaar, op zijn verjaardag, trakteerde Dudok de Wit alle kinderen van het dorp op poffertjes. Na zijn overlijden in 1913 is bij testamentaire beschikking vastgelegd dat dit altijd zo moet blijven. Nog steeds eten alle kinderen in Breukelen poffertjes op of omstreeks 3 oktober.

De Dudok de Wit herdenkingsrede 2018 is getiteld: ‘Veertig jaar in het huis van Kees de Tippelaar’ en wordt uitgesproken door de heer Jan Willem de Bruin. Jan Willem is geboren en getogen op de buitenplaats Slangevegt en heeft hier bovendien tot 1995 een Hotel – Restaurant gerund, samen met zijn vrouw Inge. Lees hier de herdenkingsrede.

Voor meer informatie over deze bekende Breukelaar en voor verslagen van de jaarlijkse herdenkingen verwijzen wij graag naar de website: www.keesdetippelaar.nl