Met meer dan 30 kunstenaars verdeeld over 19 locaties. Ook de pastorie en RK kerk van Kockengen is opgenomen in de kunstroute op 22 juni. Openstelling is van 11:00 tot 17:00. Zie nummer 16  op www.kunstinkockengen.nl/exposanten-2019/

De huidige pastorie heeft in de gang prachtig stucwerk en de ontvangstkamer is geheel bespannen met op textiel geschilderde voorstellingen die het dagelijks leven in Kockengen en omgeving verbeelden. De schilderingen werden gemaakt in 1802 door de Utrechtse schilder Hendrik van Barneveldt, in opdracht van de toenmalige eigenaar van het pand: de rijke koopman Martinus de Bruyn Jansz.

Op de schilderingen is het dorp Kockengen te zien, zoals dat er in 1802 uitzag, maar dan geïdealiseerd: de polders, het boerenland, herberg de Swaan en de havens (verwijzend naar de handelsactiviteiten van De Bruyn). Deze voorstellingen worden aangevuld met fantasievoorstellingen zoals een tempeltje. Vanwege de impressies van het dorp Kockengen zijn de schilderingen een relatieve zeldzaamheid in de wereld van het antieke behang en daarom van groot lokaal belang. Daarnaast zijn de schilderingen van nationaal belang (Collectie Nederland). Complete wandbespanningen zijn zeldzaam. Dat geldt zeker voor wandbespanningen die nog op de oorspronkelijk plek aanwezig zijn. Bovendien zijn de schilderingen van hoge kwaliteit en gaat het hier (ten dele) om quasi realistische voorstellingen, zeldzaam bij behangselschilderingen, waar juist vaak fantasielandschappen worden uitgebeeld.