Innovatie in de regio aan de hand van archiefstukken bij rondleiding door de depots in Breukelen

Tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseert het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) in Breukelen op donderdag 19 oktober van 19.30-21.00 uur een gratis rondleiding door de depots. Bij de rondleiding staat het thema ‘Eureka’ centraal. Aan de hand van archiefstukken toont Suzanne Lekkerkerker, medewerker Educatie en Erfgoed bij het RHCVV, welke belangrijke innovaties en ontwikkelingen in de regio hebben plaatsgevonden.

Door de eeuwen heen leidde een voortdurende stroom van innovaties en ontwikkeling tot belangrijke vernieuwingen in de technologie en samenleving. Welke belangrijke innovaties in de regio ontstonden en welke bijzondere verhalen erbij horen, wordt verteld tijdens de rondleiding door de depots met de archieven van De Ronde Venen, De Bilt en Stichtse Vecht bij het RHCVV.

Tijdens de rondleiding worden onder meer archiefstukken van de Inventum fabriek uit Bilthoven getoond waar vanaf 1908 elektrische huishoudelijke apparaten werden geproduceerd. Daarnaast worden de archieven van de groente- en fruitveiling uit Vinkeveen getoond. Ook zijn er foto’s van vrouwen met een fiets in Kockengen uit begin 1900. “Fietsen was het toppunt van vrijheid voor vrouwen in die tijd,” aldus Suzanne Lekkerkerker, medewerker Educatie en Erfgoed bij het RHCVV. “Eindelijk konden vrouwen er zonder hun man met de fiets op uit. Er werd wel van hen verwacht dat ze een soort riem om hun middel droegen, waaraan ze – na een eventuele val – omhoog geholpen konden worden. Een vrouw mocht namelijk absoluut niet door een vreemde man aangeraakt worden.”

Na afloop van de rondleiding is er, onder het genot van een drankje, de mogelijkheid tot het stellen van vragen over (het zoeken in) de archieven of een kijkje te nemen in de archiefwinkel.

Praktische informatie en aanmelden

De rondleiding is gratis en vindt plaats bij het RHCVV, Schepersweg 6E in Breukelen (in het Cultuurhuis). Aanmelden via een e-mail naar aanmelden@rhcvechtenvenen.nl of via: https://www.rhcvechtenvenen.nl/agenda/agenda-maand-van-de-geschiedenis-rondleiding-op-19- oktober

Maand van de Geschiedenis

In de maand oktober vindt de twintigste editie van de Maand van de Geschiedenis plaats; georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum in samenwerking met verschillende partnerorganisaties. Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden. Kennis van het verleden draagt bij aan begrip van het heden en geeft daaraan context. Daarom stimuleert de Maand van de Geschiedenis een maand per jaar mensen door heel het land om op ontdekking te gaan in de geschiedenis door middel van fysiek en online aanbod. www.maandvandegeschiedenis.nl.

Over het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV)

Als streekarchief bewaart en beheert het RHCVV de archieven van de gemeenten De Bilt, De Ronde Venen en Stichtse Vecht. Daarnaast beheert het een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. Op de studiezaal in Breukelen kun je terecht voor onderzoek en het inzien van de bibliotheek. Regelmatig worden er cursussen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. Voor meer informatie: www.rhcvechtenvenen.nl.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen Marloes Elbert (medewerker Communicatie & Marketing): m.elbert@rhcvechtenvenen.nl of 061732133.

Scroll naar boven