Schilders van de Vechtstreek

Vanaf 16 juli de tentoonstelling Schilders van de Vechtstreek

De rivier de Vecht, die loopt van Utrecht naar Muiden, weerspiegelt al eeuwen zowel de schoonheid van de natuur als de rijkdom van de Hollandse cultuur uit het verleden. Vooral in de zeventiende en achttiende eeuw vestigden zich hier meerdere rijke families uit Amsterdam en Utrecht. Zij lieten langs de Vecht indrukwekkende buitenplaatsen bouwen, vaak voorzien van lommerrijke tuinen. Dit rijkgeschakeerde landschap trok veel kunstenaars aan die de schoonheid van de Vechtstreek vastlegden in schilderijen, boeken, tekeningen en prenten.

 

 

 

 

 

 

Op de tentoonstelling De schilders van de Vechtstreek worden vele tientallen kunstwerken getoond van diverse kunstenaars uit de 19e eeuw, zoals Nicolaas Bastert (1854-1939) en Fredericus Jacobus van Rossum du Chattel (1856-1917), maar ook van meesters uit de 20e eeuw zoals Cornelis Vreedenburgh (1880-1946), Evert Jan Ligtelijn (1893-1974) en Willem van Leusden (1886-1974). Daarnaast worden allerlei unieke bezienswaardigheden getoond, waaronder foto’s, bibliofiele uitgaves en verschillend documentatiemateriaal.

Tegelijk met de tentoonstelling De schilders van de Vechtstreek wordt onder dezelfde titel een boek gepubliceerd, geschreven door de kunsthistoricus Jaap Versteegh. Het fraai geïllustreerde boek geeft een uitgebreid overzicht van deze kunstwerken en plaatst ze in een brede kunsthistorische context, waarbij allerlei wetenswaardigheden over zowel de kunstenaars als de locaties aan de orde komen.
Dit boek is voor € 24,95 te koop in onze museumwinkel.

 

Samen geven de tentoonstelling en het boek De schilders van de Vechtstreek een prachtig overzicht van dit schilderachtige gebied dat algemeen geldt als een van de mooiste streken van Nederland.

Aanmelden kan via de website van het Vechtstreekmuseum in Maarssen:  https://www.vechtstreekmuseum.nl/nu-te-zien/

De tentoonstelling duurt t/m 8 januari 2023.

 

Scroll naar boven