Lezing Juliëtte Jonker bij herdenking Kees de Tippelaar

Lezing Juliëtte Jonker bij herdenking Kees de Tippelaar

Zaterdag 1 oktober 2022 van 13.00 tot circa 14.30 uur in Boom en Bosch

Begin oktober viert Breukelen de jaardag van haar beroemdste inwoner: Leonard Corneille Dudok de Wit (1843-1913). L.C. Dudok de Wit had als bijnaam Kees de Tippelaar, vanwege de vele lange afstandswandelingen die hij in binnen- en buitenland maakte. Jarenlang is er op of rond 3 oktober dan ook een wandeling in de geest van Kees georganiseerd, de laatste jaren voor de schooljeugd van Breukelen. Deze wandeling is inmiddels geschiedenis, maar de herdenking met bloemlegging en Jaarrede is nog altijd springlevend.

Op zaterdagmiddag 1 oktober a.s. houdt Vechtstreekexpert Juliette Jonker de jaarlijkse herdenkingsrede in Boom en Bosch, het voormalige gemeentehuis van Breukelen. Zij vertelt over het leven in de Vechtstreek rond 1900 aan de hand van het boek dat zij vorig jaar samen met Edward Munnig Schmidt schreef: ‘Thuis heb ik nog een ansichtkaart, prentbriefkaarten van de Vechtstreek uit het begin van de 20ste eeuw’. Toen was het leven in onze omgeving rustig, het tempo lag laag, de melkboer kwam met zijn hondenkar langs de deuren en in de melksalon werd ook limonade van het lokale limonadefabriekje geschonken.

Tegelijkertijd waren er op allerlei gebied veranderingen op komst die de wereld grondig zouden veranderen, zoals ontwikkelingen in transport en technologie en de opkomst van het toerisme. Al deze facetten zijn vastgelegd op foto’s die als prentbriefkaarten gedrukt en in groten getale verstuurd werden. Met ruim 100 afbeeldingen zal zij de verschillende thema’s toelichten, waarbij vanzelfsprekend ook kaarten van Kees de Tippelaar als beroemde kaartenproducent en -verstuurder getoond worden. Na afloop van deze lezing krijgen de bezoekers een toepasselijke traktatie.

 

De organisatie van de herdenking is in handen van de Stichting L.C. Dudok de Wit’s Fonds. Deze stichting zorgt er ieder jaar ook voor dat volgens het testament van Kees de basisscholieren getrakteerd worden op een zoete versnapering en ook de deelnemers van de Voedselbank in Breukelen krijgen een bon voor een portie poffertjes.

 

 

Jaarlijkse Herdenking L.C. Dudok de Wit

Plaats:                   Boom en Bosch, Markt 13, Breukelen

Datum en Tijd:    Zaterdag 1 oktober 2022 van 13.00 tot circa 14.30 uur

Programma:        Welkomstwoord, Bloemlegging, Jaarrede en Versnapering

Entree:                  Gratis

Aanmelden:        U dient zich vooraf aan te melden via het e-mailadres a.jongerius@tele2.nl of via het telefoonnummer: 06-47892808.

 NB: VOL IS VOL!

Scroll naar boven