Jubileumboek uitvaartbedrijf Van Dijk geeft inkijkje in Oud-Breukelen

Jubileumboek uitvaartbedrijf Van Dijk geeft inkijkje in Oud-Breukelen

In 2020 bestond Uitvaartverzorging Van Dijk tachtig jaar, reden om een jubileumboek te laten maken over de historie van dit bedrijf uit Breukelen. Als gevolg van corona verscheen het boek uiteindelijk twee jaar later.

Als familiebedrijf regelt de firma Van Dijk sinds 1940 uitvaarten, begrafenissen en crematies in de Vechtstreek. Ooit begonnen als nevenactiviteit naast een firma in woninginrichting, maar nu een professioneel bedrijf met drie uitvaartcentra en een team van medewerkers.

In 2020 bestond het uitvaartbedrijf tachtig jaar; inmiddels is de vierde generatie Van Dijk er al aan het werk. Reden om met een jubileumboek terug te kijken op de historie van het bedrijf. In het boek ‘De Voorlopers’ vertellen enkele familieleden en nauw betrokkenen hun verhaal, over hoe het vroeger ging en nu gaat, bij het uitvaartbedrijf.

De titel van het boek verwijst naar de uitvaartbegeleiders die nog altijd, net als in het begin, voor de rouwauto uitlopen op weg naar een laatste rustplaats. Zij zijn de ‘voorlopers’.

Tachtig jaar

Oorspronkelijk was de verschijning van het boek gepland voor medio 2020, maar door de coronapandemie schoof de verschijning van het boek twee jaar op. Op 23 februari jl. werd het boek alsnog gepresenteerd in de Pieterskerk in Breukelen. Burgemeester Ap Reinders reikte daarbij het eerste exemplaar uit aan Dick van Dijk, vader van de huidige eigenaar, die op die dag ook tachtig jaar werd.

Het jubileumboek gaat niet alleen in op de historie van het uitvaartbedrijf, het biedt ook een inkijkje in hoe Breukelen er vroeger uitzag. Bij de start van het bedrijf in 1940 telde Breukelen ruim vierduizend inwoners. Het centrum van het dorp was nog een wirwar van huisjes, straatjes en steegjes: de Kerkstraat, de Nieuwstraat, de Achterstraat. In de decennia erna werden die gesloopt, om plaats te maken voor de huidige Kerkbrink en de Hazeslinger.

Gratis af te halen

Voor de inhoud van het boek is, naast enkele interviews, ook gebruik gemaakt van informatie van de Historische Kring Breukelen. De tekst van het boek werd geschreven door Marc Schweppe, de vormgeving is verzorgd door Philip de Josselin de Jong. Nelleke van Lindonk tekende voor het concept en de productie.

Belangstellenden kunnen een gratis exemplaar van het boek ‘De Voorlopers’ afhalen bij het Infohuis van de firma Van Dijk, dat elke woensdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend is; adres is Kerkplein 3 in Breukelen.

Scroll naar boven