34e Van der Monde-lezing 2019: Utrecht bouwt 1945-1975

34e Van der Monde-lezing 2019: Utrecht bouwt

1945-1975

dinsdag 12 februari 2019 20:00u tot 22:00u bij Pieterskerk

 

 

Op dinsdag 12 februari 2019 vindt de 34e Van der Mondelezing plaats in de Pieterskerk in Utrecht. De lezing Utrecht bouwt 1945-1975 zal worden verzorgd door Arjan den Boer en Bettina van Santen, beiden deskundig op het terrein van Utrechtse architectuur, monumenten en jonge bouwkunst.

In hun lezing zullen zij de architectuur en stedenbouw in de periode 1945-1975 belichten. Utrecht werd toen mede gevormd tot de stad van vandaag. Uitbreidingswijken als Kanaleneiland, Overvecht en Tuindorp-Oost verrezen onder supervisie van een groeiende gemeentelijke dienst, terwijl ondernemers nieuwe bedrijfspanden en kantoren lieten bouwen — ook in de oude binnenstad. Moderne winkelcentra speelden in op de groeiende welvaart en ook het historisch centrum zou niet ontkomen aan grootschalige vernieuwing. Zo was in ieder geval de gedachte.

Architecten als Gerrit Rietveld, Sjoerd Wouda, Piet Dingemans en Helene Hulst-Alexander verrijkten de stad met moderne gebouwen. Hieraan mochten ook kunstenaars bijdragen, waaronder Jan Boon en Dick Elffers.

Het was een tijd vol optimisme over de modernisering van de stad. Voor dit deels vergeten verhaal is literatuur- en archiefonderzoek gedaan en zijn interviews gehouden met nabestaanden en oud-collega’s van architecten en kunstenaars uit de periode. In het voorjaar verschijnt hierover een boek van hun hand.

Aan de hand van enkele karakteristieke thema’s en beeldbepalende personen zullen de sprekers samen een lans breken voor herwaardering van Utrechts naoorlogse erfgoed.

U kunt zich als lid van de vereniging Oud-Utrecht vanaf vrijdag 1 februari 2019 10:00  hieronder aanmelden. Vanaf maandag 4 februari 2019 kunnen ook niet-leden zich hier aanmelden voor de resterende plaatsen. Alleen aanmelding via de website is mogelijk. Er is een beperkt aantal plaatsen in de kerk – aanmeldingen worden verwerkt in volgorde van ontvangst. Een aanmelding is voor één persoon.

Indien u problemen ondervindt of vragen heeft kunt u contact opnemen met webmaster@oud-utrecht.nl

Inschrijven

Deelnemen

Locatie:

Pieterskerk
Pieterskerkhof 5, 3512 JR Utrecht, Nederland

Scroll naar boven